SUBAÞI’NDA KÝVÝ HASADI BAÞLADI

11/7/2022

SUBAÞI’NDA KÝVÝ HASADI BAÞLADI


Türkiye’nin en önemli kivi üretim merkezi olan Yalova’nýn Subaþý Beldesi’nde üreticiler hasada baþladý. Belediye Baþkaný Turan Canbay, Yalova Kivi Üreticileri Birliði Baþkaný Uður Fidan’ýn bahçesinde hasada katýldý. 

Türkiye’nin kivi üretiminin tek baþýna yaklaþýk yüzde 40’ýný karþýlayan Yalova’nýn Subaþý beldesinde kivi hasadý baþladý. Kasým ayýnýn gelmesiyle birlikte baþlayan kivi hasadýnda iþçileri ziyaret eden Subaþý Belediye Baþkaný Turan Canbay, sezonun hayýrlý ve bereketli olmasýný diledi. Canbay, düzenledikleri festivalle bölgenin altýný durumunda olan kiviyi tanýtmaya çalýþtýklarýný ifade ederken bu sene beklenen rekoltenin olmadýðýný dile getirdi.
Baþkan Canbay, þöyle devam etti:
“Üretmek ayrý bir dert bunun bir de pazarlama kýsmý var. Maalesef bu sene pazarlama kýsmýnda da büyük bir sýkýntý yaþadýk. Kýsmen aþýldý ama hala istediðimiz fiyatlarý görmedi kivi. Hep kivinin veriminden, vitamininden, insanlarýn vücuduna faydasýndan bahsediyoruz ama parasal kýsmýna da maalesef verdiði verimin karþýlýðýnda naktini alamadýk. Öyle gözüküyor. Evet herkes kazancýný düþünüyor ama esas düþünmesi gereken burada üretici. Üretici üretmediði sürece bizim tüketme þansýmýz yok. Bizim beklentimiz de artýk bu arkadaþlarýn biraz daha kar marjlarýný düþük tutup da üreticiye destek olmalarýný bekliyoruz ama biz buradan bahçeden görüyorsunuz ne kadar zorlukla yapýlýyor bu. Bu emeðin karþýlýðý 8 liraya alýp da markette 48 liraya satýlmasý olmamalý. Bu sene birlik ilk yapýlan toplantýda birim fiyatlarý 13 liradan açýkladý ama þu anda 10 liraya kivi satabiliyorsak çok iyi diyoruz. Bunun sebeplerini bir araþtýrmak lazým ya da buna devlet mi el atacak bakanlýk mý el atacak bir þekilde el atýlmasý lazým. Üreticiye destek olmazsanýz 10 sene sonra bu iþi yapacak kimseyi bulamazsýnýz”
MALÝYET ARTTI, FÝYAT DÜÞTÜ
Yalova Kivi Üreticileri Birliði Baþkaný Uður Fidan da Subaþý’nda yaklaþýk 6500 dekar alanda yýlda 25-30 bin ton üretim yapýldýðýný söyledi. Üretimin yüzde 70’lik kýsmýnýn tüccarlar vasýtasýyla satýldýðýný, geri kalanýn da soðuk hava depolarýnda bekletilerek piyasaya sürüldüðünü söyleyen Baþkan Fidan, bu yýl kalite konusunda sýkýntý yaþandýðýný belirtti. 
Fidan, “Ýklimsel olduðunu düþünüyoruz. Havalarýn sýcaklýðý olabilir. Mevsimsel bir dengesizlik yaþandý. Aslýnda fena geçmedi bizim için ama biraz boydan sýkýntý yaþadýk burada. Bu daha sonra hasat ettiðimiz dönemde veya bir ay öncesinde kivi pazarlýklarýnda biraz zorladý gibi açýkcasý. Tüccarlar ürünün kalitesini beðenmedi. Biz daha öncesinde Aðustos ayýndan birlik olarak üreticilerle bir toplantýda 13 lira olarak fiyat açýklamýþtýk. Bunun güncel piyasa þartlarý açýsýndan fena olmayacaðýný en minimum 10 liralara satabileceðimizi düþünürken ama þimdi tabi bu hesabýmýz pek tutmadý. 7 liralara kadar kivinin fiyatý düþtü. Yani dalýnda pazarlýk fiyatý olana kadar düþtü. Geçen sene 8 liradan satmýþtýk yani geçen senenin altýna düþtü. Bu iyi bir þey deðil” diye konuþtu. Neden iyi bir þey deðil. Þimdi üretirken bir masraf yapýyorsun. Gübreniz, mazotunuz, iþçiliðiniz, elektriðiniz var. Kendi iþçiliðinizi de kattýðýnýz zaman 12-13 bin liralarý buluyor dekar maliyeti. Sýradan bir bakýmdan bahsediyorum. Daha iyi bakanlarýn daha yüksek çýkar. Bunlar bu sene ters orantýlý iþledi” diye konuþtu.
Geçen seneye göre maliyetlerin çok arttýðýný söyleyen Fidan, þöyle devam etti:
“Ürettiðimiz malýn deðeri düþtü tam tersine bizim harcamalarýmýz arttý. Böyle olunca da biz þu an beklediðimizi, umduðumuzu bulamýyoruz. Önümüzdeki sene için bizi düþündürüyor. Tabi þimdi biz olumsuz da düþünmüyoruz yani önümüzdeki sene için artýk biz hesap yapýyoruz. Bizim alýþýlagelmiþ bir ticaret þeklimiz var. O da nedir iþte. Malýmý yetiþtireyim, bakayým. Ondan sonra tüccar gelsin alsýn bu malý buradan. Biraz biz de bakýþ açýmýzý deðiþtireceðiz bu yönden. Ürünün tabiki büyüðü de küçüðü de olacak ama þimdi sýkýntý þuradan çýkýyor. Alan tüccar, küçüklüklerden dert yanýyor bize. Biz de diyoruz ki, bizim malýmýzýn irisi de var. Böyle bir anlaþmazlýk var. Önce bunu çözmekten yana düþüncelerimiz var”