Çobankale, Milliyet Arkeoloji Dergisi’nde

12/19/2022

Çobankale, Milliyet Arkeoloji Dergisi’nde

 

Altýnova Çobankale Kazýlarý, Milliyet Gazetesi’nin Arkeoloji Dergisinin son sayýsýnda yer aldý.

Milliyet Gazetesi Arkeoloji Kulübü’nden Derya Turan, Altýnova Belediyesi sponsorluðunda gerçekleþtirilen Çobankale kazýlarýný kaleme aldý. ‘Tarihin Kilit Noktasý’ baþlýðýyla yer alan röportajda Altýnova Kazý Baþkaný Dr. Selçuk Seçkin, bölgedeki çalýþmalarý anlattý.

Röportaj

Milliyet Gazetesi Arkeoloji Kulübü’nden Derya Turan’ýn Altýnova Çobankale Kazý Baþkaný ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öðretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin ile yaptýðý röportaj þöyle:

Bize kendinizi tanýtýr mýsýnýz?

“Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öðretim üyesiyim. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktoramý ayný üniversitede tamamladým. Çalýþmalarým daha çok Anadolu dýþý Osmanlý Mimarlýðý, Yalova ve Ýstanbul özelinde yoðunlaþsa da Sanat Tarihinin pek çok alanýnda yayýn ve çalýþmalarým bulunmaktadýr. Çobankale’den önce Ýznik Çini Fýrýnlarý, Assos Antik Kenti, Mersin Yumuktepe ve Edirne Sarayý kazýlarýnda bulundum. Yalova’da 2018 yýlýnda baþlayan ve hala devam eden, Orta çaðdan bugüne geçen süreci inceleyen yüzey araþtýrmasýnýn baþkanlýðýný yapmaktayým.

Çobankale ismi nereden geliyor?

Çobankale, Prof. Dr. Halil Ýnalcýk’a göre, kalenin eski adýnýn unutulmasýndan sonra bölgedeki çobanlarýn uðrak yeri olmasýyla yöre halký tarafýndan verilmiþ bir addýr. Xerigordos(n) olarak Orta çað kaynaklarýnda ve Clive Foss’un çalýþmalarýnda adý geçmektedir. 20. yüzyýl baþýna ait haritalarda Çobankale ismine rastlamaktayýz.

Çobankale’nin tarihi önemi nedir?

Çobankale, Ýstanbul’u Anadolu’ya Ýznik yolu ile baðlayan önemli bir güzergâh üzerinde inþâ edilmiþtir. Ýstanbul’dan gelen yolun, karþý kýyýya geçiþinden sonraki Altýnova sahili ile baþlayan kýsmýný Yalakdere Vadisi oluþturmaktadýr. Bu vadinin en kilit noktasýnda gerek Ýstanbul gerekse Ýznik yönünü kontrol altýna almak için Çobankale, yollarýn kesiþtiði doðal bir tepe üzerinde kurulmuþtur. Kale, Clive Foss’a göre 1087 yýlýnda inþa edilmiþtir. Bu tarihler ayný zamanda Bizans ile Selçuklular arasýnda yapýlan Dragon Çayý Antlaþmasýna yakýn tarihlerdir ve Bizans bölgedeki Selçuklu hakimiyetini antlaþma ile durdurmak istemektedir. Sonraki süreçte I. Haçlý Seferinin ilk adýmýnýn Çobankale sayesinde püskürtülmesi ve kalenin Ýstanbul’a en yakýn Selçuklu Kalesi olarak kullanýmý, Bafeus Muharebesi ve Osmanlý Devleti’nin kuruluþunda oynadýðý rol, kalenin önemini daha da arttýrmýþtýr.

Bölgedeki diðer kaleler ile karþýlaþtýrma yapýldýðýnda Çobankale’yi diðerler kalelerden ayýran bir yönü var mýdýr?

Bölgedeki diðer kalelerle birlikte bakýldýðýnda, Çobankale’yi aslýnda bir savunma hattýnýn parçasý olarak deðerlendirmek daha doðru olur. Marmara Denizi’nin kuzey kýyýlarýnda sahili tutan Eskihisar, Hereke gibi kaleler Anadolu içlerine giden önemli noktalarda pek çok kale birbiriyle baðlantýlý olarak belirli bir sistem dahilinde birbirine yakýn tarihlerde onarýlmýþ veya inþa edilmiþtir. Çobankale’yi bu kalelerden ayýran özellik pek çok tarihi olaya yaptýðý þahitlik ve stratejik konumunu bugün bile muhafaza etmesidir. Ayrýca Kale’nin Osmanlý yönetimine geçtiðinde kullaným görmemesi de arazinin özgün durumunu muhafaza etmesi açýsýndan önemlidir.

Prof. Dr. Halil Ýnalcýk, Osmanlý’nýn kuruluþ aþamasýnda Çobankale’nin önemli bir rol üstlendiðini belirtiyor. Bu konu hakkýnda yorumunuz nedir?

Prof. Dr. Halil Ýnalcýk bilindiði üzere çok önemli bir tarihçi ve bilim adamýdýr. Özellikle Osmanlý tarihiyle ilgili yaptýðý çalýþmalar tüm dünyada kabul görmüþtür. Osmanlý’nýn kuruluþu ile ilgili süreçte Bafeus Muharebesi ve Çobankale ile ilgili çalýþmasý çokça tartýþýlmýþ ve günümüzde baþta ders kitaplarý olmak üzere pek çok bilim adamýnýn yaptýðý çalýþmalarda, Prof. Dr. Halil Ýnalcýk’ýn görüþleri doðrultusunda kabul görmüþ bir savdýr. Halil Hoca, burada özetle, o tarihte beylik olarak kabul edilen Osmanlý gücünün binlerce yýllýk geçmiþi olan Bizans Ýmparatorluðu’nu yenmesinin onun gerek Türk tarafýnda gerekse Batý dünyasýnda kabul görmesini saðladýðýný ifade etmektedir. Ben de

Osmanlý’nýn Yalova, Bursa, Bilecik, Yeniþehir gibi merkezlerde kurulma sürecinden çok, kabul edilme tarihinin önemli olduðunu düþünüyorum.

Kazý sürecinden bahseder misiniz?

Çobankale Kazýsý, 2017 yýlýnda Yalova/Altýnova Belediye Baþkaný Dr. Metin Oral ve ilgili belediyenin destekleri ile dönemin Bursa Müze Müdürü Sinan ÖZBEY ile yapýlan bir protokolle, temizlik ve sondaj kazýsý þeklinde baþladý. Bu süreçten 2021 yýlýndaki Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi ile kazý baþkaný olarak atanmama kadar çalýþma benim bilimsel danýþmanlýðým ile devam etti. 2020 yýlýnda 12 ay devam eden kazýlar sýnýfýna alýnan Çobankale ’de, yýl boyu çalýþmalarýmýz devam etmektedir. Bir arkeolojik kazý, arazi ve kazý evindeki depo çalýþmasý þeklinde yapýlmaktadýr. Ýklim koþullarýnýn imkân vermediði kýþ aylarýnda, kazý evinde çýkan buluntularýn tasnif ve yayýna hazýrlýk çalýþmalarý yapýlmaktadýr.

Kazý sürecinde, kazý baþkaný olarak sizi en çok heyecanlandýran buluntu nedir?

Bir kazý sürecinde heyecanýnýzý kaybettiðiniz vakit zaten kazý çalýþmasý bitmiþ demektir. Dolayýsýyla tüm ekibin olaðanüstü gayretiyle yürütülen çalýþmada her aþama beni heyecanlandýrmakta. Alanýn açýlmasý, surlar, sarnýç ile þapelin bulunmasý tabi önemli adýmlar ama küçük buluntularda da çok fazla malzeme elimize geçmiþtir. Bunlarýn her biri tüm ekip için heyecan verici. Arazide çalýþan ekip üyemizin buluntuyu ilk heyecanla bizimle paylaþmasý, kazý evinde parçalarýn bulunarak tümlenmesi, kazý malzemesi ile ilgili yayýnýn çýkmasý, benim ve tüm ekibin heyecanýný sürekli canlý tutmakta.

Ýlerleyen süreçte ne gibi buluntular ile karþýlaþmayý umuyorsunuz?

Her kazý sürecinde pek çok sürpriz, öngörülemeyen yapý ve buluntular ile karþýlaþýldýðýný sempozyumlarda, araþtýrmacýlarýn sunduðu bildirilerde ve geçmiþ kazý deneyimlerimizden bilmekteyiz. Kalede, surlarýn ortaya çýkarýlmasýndan sonra, kale içinde yaþam mekanlarý ile karþýlaþacaðýmýzý düþünmekteyiz. Tabi ki devam eden kazý çalýþmasýnda kesin bir çýkarýmda bulunmak hata olur.

Kalede defineci tahribatý bulunuyor mu? Varsa bu hasarlarýn Arkeolojik olarak olumsuz etkileri nelerdir?

Kazý ve temizlik çalýþmasýna baþladýðýmýzda tüm arazide 32 kaçak kazý çukuru tespitini yapmýþtýk. Kaçak kazýlarda özellikle sur duvarlarýna zararlar verilmiþ, diðer yapýlarda da tahribatlar oluþmuþtu. Çok þükür ki alanýn çevresinin çit ile çevrelenmesi, kapý yapýlmasý, drone ile güvenlik güçlerinin sürekli kontrolü, arazide kaçak kazýnýn yapýlmasýný sona erdirdi. Yeri gelmiþken bize sürekli destek olan, kazý alanýný sürekli kontrol altýnda tutan Altýnova ve Yalova il Jandarma ekiplerine teþekkür ediyorum.

Buluntular ýþýðýnda Bizans, Selçuklu ve Osmanlý kültürleri adýna nasýl bir deðerlendirme yapýlabilir?

Buluntular açýsýndan bir yorum yapmanýn erken olduðunu düþünüyorum. Küçük buluntular konusunda Uludað Üniversitesi’nden sayýn Dr. Öðr. Üyesi Filiz ÝNANAN ile yaptýðýmýz makale ilk rapor olarak önemlidir. Çok önemli sonuçlarý olan makaleyi takip eden farklý araþtýrmacýlarla çok sayýda makale hazýrlýðý mevcut. Belki bunlar yayýnlandýktan sonra farklý uzmanlýk alanlarýndan araþtýrmacýlarýn sonuçlarýný deðerlendirerek çýkarýmlarda bulunmak daha saðlýklý olacaktýr.

Çobankale’nin Anadolu arkeolojisine nasýl bir katkýsý oldu?

Çobankale ‘de kazýlarýn baþlamasýnýn öncelikle bölgedeki kültür dinamiklerini tetiklemesinde çok önemli rolü olmuþtur. Yalova’da kazý, yüzey araþtýrmasý ve restorasyon çalýþmalarý Çobankale kazý sürecinden sonra baþlamýþtýr. Çobankale’den önceki süreçte 1930’lý yýllarda Arif Müfid Mansel, sonraki süreçte de müze kazýlarý ile kurtarma kazýsý þeklinde çalýþmalar yapýlmýþtýr. Tabi bu ilginin uyandýrýlmasýnda Altýnova Belediyesinin desteði ve basýnýn sahip çýkmasý da önemlidir. Çobankale, Ýznik ve Bursa’daki kazý çalýþmalarý ile ortaya çýkan bulgu ve buluntularýn, herhangi bir çalýþma yapýlmamýþ Yalova ayaðýnýn ortaya çýkarýlmasý açýsýndan önemlidir. Literatürde Yalova’daki arkeolojik malzeme ile ilgili yayýn sayýsý bir elin parmaklarýný geçmeyecek kadar azdýr. Dolayýsýyla bu karanlýk alana Çobankale ýþýk tutmaya baþlamýþtýr. Diðer taraftan Marmara Denizi’nin kuzeyinde Eskihisar, Hereke gibi kalelerde yapýlan kazý ve buluntularýn devamý veya baðlantýsý Çobankale ile tamamlanmaktadýr. Dolayýsýyla yürüttüðümüz kazý çalýþmalarý arkeoloji dünyasýnýn Yalova ayaðýnda literatüre veri saðlamaktadýr.

Küçük buluntular üzerine ne gibi çalýþmalar yürütülüyor? Buluntularý ne zaman sergileyeceksiniz?

Küçük buluntularda konservasyon ve restorasyonu biten envanterlik eserler Yalova Müzesi’ne teslim edilmektedir. Yalova Müzesi, idari bir birim olarak bulunmaktadýr, Arkeoloji Müzesi yapý olarak inþa edilmediði için müzede sergilemek mümkün deðildir. Altýnova Belediyesi tarafýndan proje aþamasýnda olan müzede Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdürlüðü’nün izni ile geçici sergi düzenlenebilir. Bu süreçte de sergileme imkanýna kavuþacaðýmýzý düþünmekteyim. Yalova Müzesi binasýnýn yapýlmasý sonrasýnda da kalýcý teþhirde çýkan buluntularýn sergilenmesini ümit etmekteyim.

Sizce Çobankale ne zaman ziyarete açýlýr?

Çobankale kazý çalýþmalarý sürecinde ziyarete açýktýr. Kazý çalýþmasýný aksatmayacak þekilde kazý alaný gezilebilir. Tümüyle çalýþmalarýn bitip, gezi yollarý ve restorasyon süreci sonrasýný kastediyorsanýz bunun için þimdiden bir tarih vermek mümkün deðildir. Sur sisteminin restorasyon projeleri Kocaeli Koruma Bölge Kurulu onayýný almýþ ve gerekli destek bulunduðunda restorasyon süreci baþlatýlabilir durumdadýr. Gezi yollarýyla birlikte yapýlan planlamayla, bu süreç tamamlandýðýnda iç kalede yapýlan kazý da izlenebilecek durumda yaþayan bir arkeolojik alan olarak ziyarete açýlabilir.

Son olarak sizin deðinmek istediðiniz bir konu var mý?

Son olarak verdikleri izin ve sonrasýndaki süreçte her zaman saðladýklarý destek için Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na, Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdürlüðünün bürokrat ve tüm çalýþanlarýna, Dr. Metin Oral’ýn þahsýnda Altýnova Belediyesine, 12 aylýk süreçte destekleri için Türk Tarih Kurumu’na, mensubu bulunduðum Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü sayýn Prof. Dr. Handan Ýnci’nin þahsýna, Bilimsel Araþtýrma Projeler Birimine, kazý baþkan yardýmcýlarý Dr. Öðr. Üyesi Mehmet Çaðlayan Özkurt ve Dr. Öðr. Üyesi Esra Sayýn’a, bakanlýk temsilcisi Güler Keklik’e, bilimsel yayýn çalýþmalarýnda özveriyle çalýþan Dr. Öðr. Üyesi Filiz Ýnanan’a, Arazi sorumlusu Onur Sarýkaya’ya, depo sorumlusu Belma Günal’a, ekipte özveriyle çalýþan tüm uzman, öðrenci ve gönüllülere teþekkür ederim.”